
W lubelskim skansenie od godzin przedpołudniowych zwiedzający mogli zobaczyć, jak dawniej wyglądały prace polowe związane ze zbiorem ziemniaków – jednego z najważniejszych plonów w tradycyjnym gospodarstwie wiejskim.

Na polu między Zagrodą z Urzędowa a Zagrodą z Niemiec zaprezentowano m.in. kopanie ziemniaków motykami, pokaz pracy kopaczki konnej, porządkowanie i bronowanie kartofliska, a także zwózkę plonów do piwnicy. Goście mogli również dowiedzieć się, jak dawniej przechowywano ziemniaki.
Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych – na specjalnym stanowisku edukacyjnym dzieci wykonywały pieczątki z kartofli. Dużym zainteresowaniem cieszyło się także pieczenie ziemniaków w ognisku w wąwozie przy Dworze z Żyrzyna. Wszystkim towarzyszyła muzyka kapeli ludowej, która podkreślała wyjątkowy klimat wydarzenia.
Dzień zakończyła Msza Święta odprawiona o godz. 15 w Kościele z Matczyna.
Organizatorzy podkreślają, że „Wykopki kartoflane” to nie tylko okazja do zabawy i degustacji, lecz przede wszystkim forma przypomnienia o dawnych praktykach rolniczych, które przez stulecia były podstawą życia na wsi.
